Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Sözleşmeli Aile Hekimleri Uzmanlık Eğitimine Merkezi Yerleştirme Olmadan Girebilecek!

Yeni düzenlemeye göre, sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapan sağlık çalışanları, belirli şartları taşıdıklarında merkezi yerleştirme olmaksızın uzmanlık eğitimi alma hakkına sahip olacaklar. Bu düzenleme ile amaç, saha aile hekimliği uzmanlarının sayısını artırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmektir.

Uzmanlık Eğitimi Koşulları

1 Ocak 2025 tarihine kadar sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapmakta olanlar, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun belirlediği esaslara uygun olarak aile hekimliği uzmanlık eğitimine başlayabilecekler. Bu süreçte merkezi yerleştirme şartı aranmayacak.

Eğitim süresi genellikle uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl olacak. Ancak, en az 5 yıl aile hekimi olarak çalışmış olanlar için bu süre en az 4 yıla kadar indirilebilecek.

Eğitim Koşulları

Sözleşmeli aile hekimleri uzmanlık eğitimi alırken, döner sermaye ek ödemelerinden sadece motivasyon artırıcı ödemeler dışında herhangi bir ek kazanç elde edemeyeceklerdir. Bu düzenleme sayesinde adil ücretlendirme sisteminin korunması amaçlanmaktadır.

Sağlık Meslek Liselerinde Unvan Değişikliği

Yasayla birlikte, sağlık meslek liselerinde bazı unvanlar değişiyor. “Hemşire yardımcısı” ve “ebe yardımcısı” unvanları kaldırılarak, bu öğrencilerin mezuniyet sonrası statüleri “sağlık bakım teknisyeni” çatısı altında birleştirilecek. Ayrıca “diş protez teknisyeni” unvanı altında yeni programlar da belirlenecek.

Related Posts

Prof. Dr. Öztürk: Çay ve kahve su ihtiyacını karşılar düşüncesi hatalı

Prof. Dr. Levent Öztürk, artan su ihtiyacının, çay veya kahveden karşılanabileceği düşüncesinin hatalı olduğunu belirterek, “Çayı seven bir milletiz. Çay, kahve içtiğimiz zaman bir yerde su ihtiyacımızı karşıladığımızı düşünüyoruz ama bu hatalı bir düşünce” dedi.

Uzmanlar uyardı: Yaz sıcaklarında kalbinizi koruyun

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Yaz günlerinde özellikle kalp sağlığı açısından dikkat etmemiz gereken durumlar var. Özellikle aşırı sıcaklar vücudun dengesini etkiler” diyerek, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.