CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, UEDAŞ Hakkında Soru Önergesi Verdi

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a yönelik on üç soruluk yazılı bir soru önergesi verdi. Soru önergesi, Bursa‑Balıkesir‑Çanakkale‑Yalova hattında elektrik dağıtımı yapan Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ) hakkında detaylı bilgi talep ediyor.

Tüketici Mağduriyeti ve Ulusal Enerji Güvenliği Gündemde

Pala, önergesinde özelleştirme sonrası artan fatura yükü, şeffaflık eksikliği, işçi hakları ihlalleri, sıklaşan iş kazaları ve ulusal enerji güvenliği açısından ortaya çıkan riskleri vurguladı. Mart ayından bu yana önergesine henüz bir yanıt alamadığını belirtti.

“Fatura kalemleri karartıldı, şeffaflık yok”

Pala, tüketicilerin faturalarında dağıtım, kayıp‑kaçak, TRT payı gibi kalemlerin tek bir başlık altında toplanarak şeffaflığın kaybolduğuna işaret etti. Ayrıca, enerji birim bedellerinde düşüş yaşanırken dağıtım bedellerinin neden arttığını sorguladı.

“Veri güvenliği ve ulusal enerji bağımsızlığı tehlikede”

UEDAŞ hisselerinin yabancı bir firmaya geçmesi konusunda endişelerini dile getiren Pala, şirketin Türkiye’nin kritik sanayi koridoruna enerji sağladığını ve şebekenin verilerinin yabancı bir fonun kontrolünde olmasının ulusal güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

“Gerçek işveren UEDAŞ ama mahkeme kararları uygulanmıyor”

Pala, UEDAŞ çalışanları ile ilgili mahkeme kararlarının uygulanmadığını ve işçilerin haklarının gasp edildiğini ifade etti. Taşeron işçilerin sosyal güvenlik primlerinin düşürülmesi ve uzun vardiyaların ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

“İş kazaları değil iş cinayetleri”

Pala, UEDAŞ bünyesinde yaşanan ölümleri iş cinayeti olarak tanımlayarak, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. İş kazalarının ciddiyetine dikkat çekerek, Bakanlığa bu konuda detaylı bilgi talep etti.

Özelleştirme Sonucu Artan Sorunlar

Pala, özelleştirme sonrası verilen taahhütlerin tutulmadığını ve altyapı yatırımlarının yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca, fatura ödeyemediği için elektriği kesilen abone sayısı ve kamu teşviklerinden sağlanan avantajların da açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

Sonuç ve Siyasi Sorumluluk

Pala, özelleştirmenin tüketicilerin haklarını ve ulusal güvenliği tehdit ettiğini savunarak, Bakanlığın soruları detaylı bir şekilde yanıtlaması gerektiğini söyledi. Yüksek faturalar, yetersiz hizmetler, ulusal riskler, işçi hakları ihlalleri ve iş cinayetlerinin sorumluluğunun Enerji Bakanlığı’na ait olduğunu belirtti.

Related Posts

1200 çalışanı olan 3 kahve devi iflasın eşiğinde

Almanya’nın ikonik kahve, çay ve şekerleme markaları Arko, Hussel ve Eilles, ekonomik kriz ve tüketici davranışlarındaki köklü değişimler nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Deutsche Confiserie Holding bünyesinde faaliyet gösteren üç marka için …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …