Ekonomist Güven Sak: Türkiye istikrar arayışında Çin’e daha geniş bir bakış açısıyla bakmalı

Yenilikçi Fikirlerle Türkiye Ekonomisinin Geleceği

Güven Sak, tanınmış ekonomist ve TEPAV’ın kurucusu, son makalesinde Türkiye ekonomisinin 2018’den bu yana karşı karşıya kaldığı enflasyon ve istikrarsızlık sorunlarına dikkat çekti ve çözüm olarak ihracat pazarlarını ve ticaret stratejisini gözden geçirmeyi önerdi.

Sak, Ekonomim gazetesinde yazdığı yazısında, Türkiye ekonomisinin hayat pahalılığı ve istikrar arayışında Çin gibi ana ihraç pazarlarının derinlemesine analiz edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, verimli üretim ve dış ticaret metotlarının geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Değişen Ekonomi ve Türkiye

Sak, yüksek faiz oranları ve enflasyon ile baş edebilmek amacıyla sıkılaşan ekonomi politikalarının, Türkiye’nin iç pazarını daralttığını belirtti. Bu durumun Türkiye’nin ticaretinde ve pazarlarında zorluklar yarattığını ifade etti.

Avrupa Birliği ile artan Çin rekabetine odaklanmanın önemine dikkat çeken Sak, “Artan Çin rekabeti sadece bizim değil herkesin ortak sorunu. Zamanın değerini bilmek kritik” dedi.

Sak’ın yazısında öne çıkan noktalar arasında “Türkiye’nin yeniden istikrar arayışı” ve “iç pazarda sıkışan şirketlerin dışarıya açılması” gibi konular yer aldı. Sak, Türk sanayisinin teknolojik dönüşümüne odaklanan bir programın var olmadığına dikkat çekerek, yeni teknolojileri takip etmenin ve inovasyona odaklanmanın kritik olduğunu vurguladı.

Çin rekabetinin Türk sanayicileri üzerindeki etkisine de değinen Sak, Türkiye’nin İran’daki ticaretinde yaşanan değişimlere örnek vererek Türkiye’nin ticaret stratejilerini güncellemesi gerektiğini söyledi. Sak, Türkiye’nin ekonomisinin geleceği için daha geniş ve yenilikçi bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Related Posts

O şartı karşılayanlar toplu taşımaya ücretsiz binecek

EGO’dan yapılan açıklamaya göre, LGS kapsamında öğrencilerin sınav yerlerine ulaşımlarında herhangi bir aksaklık yaşanmaması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Sınav günü, öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için 10 güzergahta 20 ilave otobüs servisi …

Euro 46 liraya merdiven dayadı

Ortadoğu’daki gerilim ve dolardaki değer kaybı sonrası yatırımcı euroya yöneldi; gün içinde rekor seviyeler görüldü.

Borsa’da kritik zamanlar: 2024 Haziran’dan bu yana en düşük seviyede

Mayıs ayında yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’daki toplam işlem hacmi, 45 milyar dolarla son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Rakamlar açıklandı: Kurban Bayramı’nda kaç hayvan satıldı?

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, Kurban Bayramı dolayısıyla gerçekleşen hayvan satışlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Çelik, 2,5 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyonun üzerinde kurbanlık satıldığını tahmin ettiklerini açıkladı.

Altındaki büyük tehlikeyi açıkladı: Sarraflar bile çözemiyor!

Altın fiyatlarındaki yükselişe, alım gücünün düşmesi de eklenince, sarı madeni almak bir hayli zor oluyor. Özellikle takı geleneğinin olduğu Türkiye gibi bir ülkede, yaz sezonunun gelmesiyle birlikte,düğünlere gidecekler altın alımı yapıyorlar. Ancak …

Bakanlık düğmeye bastı: Beyan etmeyenlere denetim yolda!

Halka açık şirketlerden temettü geliri elde eden binlerce kişi vergi beyanında bulunmadı. Gelir İdaresi, yapılan detaylı denetimlerle mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini inceledi. Bakanlık, vergi sisteminde ‘adalet ve şeffaflık’ sağlamayı amaçlıyor.