Oteller borç batağında, bankalar çareyi ‘vefa anlaşması’nda buldu

Ekonominin Zorladığı Turizm Sektörünün Borçları Artıyor

Ekonomik kriz, turizm sektöründe büyük zorluklara neden oluyor. 2025’in başlarında, turizm sektörünün bankalara olan toplam nakdi kredi borcu yüzde 33.4 artarak 521.4 milyar TL’ye yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu borcun 418.5 milyar TL’si otellere ait. Sektördeki takipteki kredilerin lideri oteller: Mart ayında 5.8 milyar TL olan toplam takipteki borçların 3.8 milyar TL’si otellerden kaynaklanıyor.

Sektörde biriken borçlar bankaları endişelendirirken, tahsil edilemeyen borçlar için bankaların tercihi icra değil vefa anlaşması oldu. Nefes’in haberine göre, otellerin icra yoluyla satılmasının ve borcun tamamen kapatılamayacağı düşüncesi bankaları vefa anlaşmasına yöneltti. Bankalar, otel sahiplerine dostça ayrılma teklifi yaparak, borcun bir kısmını ödeyerek oteli işletmeye devam etmelerini ve satış sürecini başlatmalarını öneriyor.

“Çalışır Durumda Olan Oteller Borç Problemi Yaşıyor”

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu sektörün yaşadığı sorunları şu şekilde özetliyor:

“Şu anda faaliyette olan birçok otel borçlu durumda. Otellerin %75’i bu durumda. Bu sorunun patlak vermemesinin sebebi bankaların icra yoluna gitmemeleri. Konaklama sektörünün bu vahim duruma gelmesinde devletin belirli bir turizm politikası izlememesi ve otel yatırımcılarının çoğunun sektörden gelmemesi etkili.”

Karcılıoğlu’na göre otellerin satılmamasının sebebi, fiyatların değerinin çok üzerinde belirlenmesidir.

Oteller Satılıyor Ancak Alıcı Bulunamıyor

Turizm sektöründeki krize dair bir fikir edinmek için ilan sitelerine bakmak yeterli. Bir ilan sitesinde 638 otel, 162 apart otel, 503 butik otel, 3 motel, 15 pansiyon, 3 kamp alanı ve 1 tatil köyü olmak üzere toplamda 1,324 turistik tesise dair ilanlar bulunuyor.

İlanlar arasında, en yüksek fiyatlı olan İstanbul’da boğaz manzaralı, 200 odalı, 5 yıldızlı lüks bir otel. 16 milyar TL ile satışa çıkarılan bu oteli, Antalya Kundu’daki 11 milyar TL’lik 5 yıldızlı otel ve yine İstanbul’daki 10 milyar TL’lik 5 yıldızlı iki otel izliyor.

Related Posts

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Vergi borcu olanlar için yeni dönem: Yüzde 400 yükseltildi

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil limiti 50 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe giren düzenleme sayesinde, artık daha yüksek tutarlardaki borçlar için teminat göstermeden yapılandırma yapılabilecek.