TÜED Mamak Şube Başkanı Tokgöz: Asgari ücret cebe girmeden 2 bin lira eridi

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mamak Şube Başkanı Murat Tokgöz, asgari ücrette yaşanan erimeye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Asgari ücretin açıklandığı 24 Aralık akşamı bir gram altının 2 bin 962 lira olduğunu ve 7,46 gram altın alınabildiğini belirten Tokgöz, asgari ücretin ceplere girdiği 31 Ocak tarihinde ise gram altın kurunun 3 bin 221 liraya yükseldiğini ve alınabilen gram altın miktarının 6,86’ya düşdüğüne dikkat çekerek asgari ücretin alım gücünün gram altın karşısında yaklaşık 2 bin lira eridiğini belirtti.

Asgari ücretin daha açıklanırken beklentileri karşılamadığını ifade eden Tokgöz, “Açıklanan asgari ücret daha çalışanların cebine girmeden gram altın karşısında 0,60 gramlık bir kayba uğramıştır. Yani aldıkları helal kazançla kıt kanaat yaşam mücadelesi veren kesimin cebinden gram altın karşısında bin 932 lirası buharlaşmıştır” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİN ERİMESİ ÜRKÜTÜCÜ”

Asgari ücretin erimesinin ürkütücü, korkunç ve kabul edilebilir olmadığını belirten TÜED Başkanı Tokgöz, şunları kaydetti:

“Asgari ücretin daha bir ay geçmişken gram altın karşısında 2 bin liralık erimesi neredeyse asgari ücretin yüzde 9’na tekabül etmektedir. Buradaki erime kabul edilebilir değildir. Çünkü; Asgari ücretli çalışan birisinin neredeyse 3 Günlük yevmiyesine tekabül etmektedir. Asgari ücretin Gram altın karşısında bir ayda Yüzde 9 erimesi sürdürülebilir hiç değildir. Çünkü; yeni asgari ücretin belirlenmesine daha 11 Ay vardır.

“ASGARİ ÜCRETE, EMEKLİ AYLIKLARINA ACİLEN İYİLEŞTİRME YAPILMALI”

Emekliler başta olmak üzere işçiler, memurlar, dul ve yetimler, hülasa toplumun büyük çoğunluğu ilkel kabileler gibi yeme, içme ve barınma telaşı içerisindedir. Buradan Hükümet yetkililerine sesleniyoruz. İdama mahkum insanların bile son arzuları yerine getirilmesi evrensel bir kuraldır. Bu nedenle entübe edilmiş bir şekilde yaşam mücadelesi veren dar ve sabit gelirli kesimin hayata tutunmak için son çırpınışları dikkate alınmalı, gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır.”

Related Posts

1200 çalışanı olan 3 kahve devi iflasın eşiğinde

Almanya’nın ikonik kahve, çay ve şekerleme markaları Arko, Hussel ve Eilles, ekonomik kriz ve tüketici davranışlarındaki köklü değişimler nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Deutsche Confiserie Holding bünyesinde faaliyet gösteren üç marka için …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …