Avrupa alarmda: Nadir mutasyonu taşıyan donörden 67 çocuk doğdu

Gen Sperm Bağışı Konusunda Uluslararası Düzenleme Eksikliği

Bir olay, sperm bağışında birden fazla çocukta kullanılabilen sperm miktarı konusunda uluslararası düzeyde kabul görmüş bir düzenlemenin eksikliğini ortaya koydu. Uzmanlar, aynı donörden alınan spermin çok sayıda çocukta kullanılmasının beraberinde getirdiği sosyal, psikolojik ve tıbbi riskler konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyorlardı.

2008 ile 2015 yılları arasında doğan onlarca çocuğu etkileyen bu vakada, ortaya çıkan ciddi tıbbi sorun, birçok ailenin durumlarını izlemesini zorlu hale getirdi. Rouen Üniversitesi Hastanesi’nden biyolog Dr. Edwige Kasper, Avrupa İnsan Genetiği Topluluğu’nun yıllık konferansında yaptığı sunumda, “Avrupa genelinde tek bir donörden doğan çocuk sayısını sınırlamak gereklidir” şeklinde konuştu.

Kasper, tüm sperm donörlerine genetik test yapılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Ancak bu durum genetik hastalıkların yayılmasını artırabilir. Her erkeğin Avrupa genelinde 75 çocuğu olmadığı gerçeğini de göz önünde bulundurmalıyız” dedi.

Vakanın ortaya çıkmasının ardında, iki ailenin çocuklarının nadir görülen bir genetik varyantla ilişkili kansere yakalanması ve bunun sonucunda iletişime geçmeleri yatıyor. Avrupa Sperm Bankası, donörün bazı spermlerinde TP53 adı verilen bir gen varyantının bulunduğunu doğruladı.

2008 yılında gerçekleşen bağış sırasında, bu nadir gen varyantının kansere yol açabileceği bilinmiyordu ve o dönemde kullanılan standart tarama yöntemleriyle tespit edilememişti. Ancak, Kasper’ın laboratuvarında yapılan analiz, bu mutasyonun ciddi kalıtsal kanser risklerine neden olabileceğini gösterdi.

Li-Fraumeni sendromu taşıyan çocuklar için düzenli tıbbi taramalar önerilirken, yetişkinlerin de belirli aralıklarla taramalardan geçmeleri gerekmektedir. Bu sendrom, farklı kanser türlerine yol açabilen kalıtsal bir mutasyonla ilişkilidir ve hücrelerin DNA’sını onarma yeteneğini etkileyerek tümör oluşumuna neden olabilir.

Related Posts

CHP’li Mahmut Tanal’dan eylemci Pikachu’ya: Barikatları ben kaldıracağım, Saraçhane’de seni bekliyorum

CHP’li Mahmut Tanal’dan eylemci Pikachu’ya: Barikatları ben kaldıracağım, Saraçhane’de seni bekliyorum

11. Nükleer Santraller Zirvesi, İstanbul’da başladı

Türkiye, Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük nükleer enerji buluşması İstanbul’da başladı. Rusya’nın nükleer endüstrideki 80. yılını kutladığı bu yıl, 11. Nükleer Santraller Zirvesi, sektörün yerli ve yabancı temsilcilerini aynı çatı altında buluşturuyor. Yapay Zeka ve Akkuyu Nükleer Santrali bu yıl ana temaları arasında yer alıyor.

Bayraktar ve Sabancı’yı bezdiren çete, Abdullah Gül’ü de isyan ettirdi

Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yapay zeka araçlarını kullanarak kendi görüntüsünü ve sesini taklit eden ve bu yolla dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunan çete hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rusya, Ukrayna’ya ‘son darbeyi’ indirmek için hazır

Rusya, Sumi sınırına 50 bin askerle yığılırken cephe hattı 1.200 kilometreye ulaştı. Kremlin, insan gücüyle Ukrayna ordusunu yıpratmayı hedefliyor. Asıl hedefin Odesa olduğu iddia edilirken, bu düşerse Ukrayna masaya zayıf oturabilir.

Bıçakla yaralayıp darbeden arkadaşından şikayetçi olmadı; sanığa 13 ay hapis

Bursa’nın Karacabey ilçesinde, lokantada garsonla tartıştığı için kendisine tepki gösteren arkadaşı Volkan H.’yi (45), göğsünün altından bıçaklayan Hakan Ü.’nün (27) tutuklu yargılandığı davada karar çıktı. Volkan H.’nin şikayetçi olmadığı Hakan Ü., 13 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Cehaletin böylesi! Düğün konvoyundan atılan meşale ile mahalleyi yakıyorlardı

Muğla Valiliği’nin il genelinde ormanlara girişleri ve tüm yanıcı maddelerin kullanımını yasakladığı Milas’ta düğün konvoyunda atılan bir meşale yangın çıkardı. Şiddetli rüzgar ile hızla yayılan yangında evler yanmaktan son anda kurtarıldı.