Yeniçağ Gazetesi: Elin çiftçisini zengin bizimkini yoksul ettik

Elin Çiftçisini Zengin Bizimkini Yoksul Ettik

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti…

Türk çiftçisi, yanlış politikalar ve yeterli destekten mahrum bırakılarak perişan duruma düştü. Son 20 yılda ülke tarım ürünü ithalatına inanılmaz bir servet ödedi.

2005 yılından bu yana Türkiye’nin 140 milyar dolarlık tarım ürünü ithalatını hatırlatan Prof. Dr. Okan Gaytancıoğlu, “Bu topraklarda yetişen tüm ürünlerin ithal edilmesi inanılmaz bir durum. Buğday, ayçiçeği, mısır, tütün, canlı hayvan, kırmızı et, nohut, fasulye, mercimek, arpa… Sayamayacağımız kadar ürün varken neden başka ülkelerden ithalat yaparız?” şeklinde konuştu.

Ülke olarak tahıl ambarı olarak bilinmemize rağmen en çok ithal ettiğimiz tarım ürününün buğday olmasının şaşırtıcı olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Sadece buğday için 20 yılda 25 milyar dolar ödedik. 20 yılda çiftçilere verilen destek ise 69,4 milyar dolar. Bu durum çiftçilere yapılan desteklerin yetersizliğini gözler önüne seriyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, Nisan ayındaki zirai don felaketi ve ardından yaşanan kuraklığın çiftçiler üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi. Bayraktar, “Gübre fiyatlarındaki artış gibi faktörlerle üretim zorlaşırken çiftçilerimizin desteklenmesi gerekmektedir. 2025 yılı temel desteklerinin artırılması bu noktada önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

AJet’in Suriye uçuşları başladı!

AJet, Suriye’nin Şam kentine ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Heyecanlandıran açıklama geldi, ilk fiyatlar belli oldu!

Armut üretiminde önde gelen Bursa’nın Gürsu ilçesinde santa maria cinsi armut, dalında kilosu 35-40 liradan alıcı buluyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, bu yıl santa maria armudunda 45 bin ton, devecide 50 bin ton, şeftali ve nektarinde …

Mehmet Beyle dalga geçtiler

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Kırsal yatırımlar için hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygulanan IPARD II Programı kapsamında, Hakkâri’de kırsal kalkınmayı güçlendirecek yatırımlar artarak devam ediyor. 2024 ve 2025 yıllarında Tarımsal İşletmelerin Fizik Varlıklarına …

Araç muayenede yeni döneme hazırlık

2027-2047 yıllarını kapsayan araç muayene hizmetleri ihalesini kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markasıyla yürütecek. Grup, sistemi 15 Ağustos 2027’den itibaren devralacak.