Hozat Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

AB, Alman dönerini yasaklıyor mu? Döner savaşında Türkiye öne çıktı

Avrupa Birliği, "dönerin, Türkiye’nin standartlarıyla geleneksel lezzet" olarak tescil ettirmek isteyen Türkiye’nin başvurusunu bu ay karara bağlıyor. Almanya’nın itirazları ve Türkiye ile anlaşma çabaları sonuçsuz kaldı.

AB, Türk Usulü Döneri Tescil Ederse Almanya’da Döner Ürünleri Değişecek

Avrupa Birliği’nin Türk usulü döneri tescil etmesi durumunda, Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmı artık sattıkları ürünlere “döner” demek zorunda kalmayacak. Özellikle 16 aylıktan küçük sığır eti veya hindi eti içeren ürünler artık döner olarak adlandırılamayacak. Ayrıca döner kesme makineleri de yasaklanacak, bu da Alman dönerinin sonunu getirebilir.

İstanbul’daki Uluslararası Döner Kebap Derneği UDOFED’in Türkiye’de üretilen tarzda döner için “döner” adının korunmasına yönelik başvurusu sonucunda Almanya da kendi döner tarzını korumak için adımlar atmıştı.

Almanlar Anlaşmak İçin Uğraştı

Türkiye’nin geleneksel lezzet olarak tescil talebine karşı dönemin Tarım Bakanı Cem Özdemir itiraz etmişti. AB Komisyonu, taraflar arasında çözüm bulunması için Türkiye’yi önerdi ancak Almanya ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Türkiye’nin ayrıntılı bir yanıt verdiği Almanya’nın itirazı için son kararın Nisan ayı sonunda verileceği açıklandı.

AB’nin Verebileceği Kararlar

AB Komisyonu, Türkiye’nin başvurusunu onaylayabilir, değişiklikler talep edebilir ya da reddedebilir. Ancak genel eğilimin onaydan yana olduğu belirtiliyor. Eğer AB Komisyonu Türkiye’nin başvurusunu talep ederse, Almanya’daki üreticiler ve dönercilerin ürünlerine “döner” adını vermesi yasaklanacak. Bu durumda Almanya’daki dönercilerin büyük bir kısmının ürünlerini “döner” olarak pazarlaması engellenecek.

Adı, “Dönen Şiş” Mi Olacak?

Türkiye’nin başvurusuna göre, gerçek dönerde 16 aylıktan küçük sığır eti kullanılmayacak. Dana dönerin yanı sıra hindi eti içeren ürünlere de döner denilmeyecek. Döner çeşitliliği sınırlanacak ve daha az sulu olacak. Döner büfelerinde artık 55 cm’lik bıçak kullanılacak ve pişirme işlemi değişecek. Ayrıca etteki tuz oranı yüzde 2 ile sınırlandırılacak.