Acil durum uzmanı acı gerçeği anlattı: Tahliye edilmesi gereken yerlerde alev vardı

Köroğlu Dağları’ndaki Grand Kartal Otel’de Çıkan Yangında 78 Kişi Hayatını Kaybetti

Kent merkezine 38 kilometre mesafedeki 2 bin 200 rakımlı Köroğlu Dağları’nın zirvesinde bulunan Grand Kartal Otel, 21 Ocak gecesi yangın felaketi ile sarsıldı. Otelin restoran kısmında çıkan yangın kısa sürede büyüyerek, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar sonrası ekiplerin 11 saatlik müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Ancak yangında 78 kişi hayatını kaybetti, 11 şüpheli ise gözaltına alındı.

‘Otel Yangın Söndürme Sistemine Sahip Olmalı’

Acil Durum Yönetimi ve İş Güvenliği Uzmanı Hacı Latif İşçan, Türkiye’deki otellerin zafiyetlerinden birinin yanıcı malzeme kullanımı olduğunu belirtti. İşçan, odalarda sigara içilmesine izin veriliyorsa halıların yanmaz özellikte olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, odaların yangın söndürme sistemlerinin bulunması gerektiğini vurgulayarak, 2 bin metrekare üzerindeki her alanda yangın söndürme sistemi olması gerektiğini ifade etti.

İşçan ayrıca, koridorlarda duman geçişini engelleyecek sistemlerin bulunması gerektiğini ve yangın merdivenlerinin güvenli bir şekilde kullanılabilir olması gerektiğinin altını çizdi. Eğer bu önlemler alınsaydı, belki de bu kadar büyük bir can kaybı yaşanmayacaktı.

‘Yangının Büyümesinin Sebebi Önlenemez Risklerin Alınmaması’

Hacı Latif İşçan, yangın esnasında yangın merdivenlerinin yanarken görüldüğünü ve tahliye edilmesi gereken yerlerde alevlerin olduğunu aktardı. İnsanların dumandan etkilenmemesi için gerekli önlemlerin alınmadığını belirten İşçan, odaların kapılarının yangına dayanıklı olması gerektiğini ve duvarların alev ve duman geçirmemesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde, tahliye edilmeyen insanların camlara yönelmek zorunda kalabileceğini ve bu durumun can kayıplarına sebep olabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir