Faturalarda yeni dönem başlıyor

Elektrik Faturaları Yeni Dönemde Değişiyor!

Elektrik faturaları 1 Şubat’tan itibaren farklı bir düzene geçiyor. Yüksek tüketim yapanlar artık daha fazla ödeyecek. Ayda 417 kilovatsaat ve üzeri elektrik tüketimi olan aboneler, gerçek maliyet üzerinden faturalandırılacak. Bu da şu demek oluyor ki, daha fazla elektrik tüketenler önümüzdeki şubat ayından itibaren daha yüksek fatura ödeyecekler.

Yeni Düzenleme Nasıl Olacak?

Yüksek miktarlarda elektrik tüketenleri yakından ilgilendirecek bu düzenlemede yıllık 5 bin kilovatsaat kullanım sınırı belirleniyor. Aylık bazda ise bu 417 kilovatsaate denk geliyor. Abonelerin yıllık toplam tüketiminin ortalaması hesaplanarak bu sınırın altındakilere standart fatura kesilmeye devam edecek.

Faturalar Nasıl Hesaplanacak?

Konut aboneleri için fatura tutarı bin 50 lirayı aştığında daha yüksek bir dilime geçecekler. Ticari işletmeler için ise bu rakam 5 bin liraya denk gelecek. Türkiye genelinde ortalama bir hane için elektrik faturası 414 lira civarında seyrediyor. Belirlenen sınırın üzerindeki tüketimlerin faturası artık iki katı ödenecek. Örneğin, daha önce bin 50 lira ödeyen bir abone artık 2 bin lirayı cebinden çıkaracak. Ancak belirlenen sınırın altındaki kullanımlar için herhangi bir değişiklik olmayacak. Yani, 500 lira ödeyen aboneler yine aynı miktarı ödemeye devam edecekler.

Kimi Etkileyecek?

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon konut abonesi bulunmaktadır. Yeni düzenleme ise bu abonelerin sadece yüzde 3’ünü, yani yaklaşık 1,2 milyon kişiyi etkileyecek. Böylelikle 50 milyar liralık Hazine desteği de kaldırılmış olacak.

İki Kesim Muaf Tutulacak

Yeni düzenleme sadece konut içi kullanımı değil, apartman ve site ortak alanları için de geçerli olacak. Ancak, cami ve cemevleri bu uygulamadan muaf tutulacaklar.

Related Posts

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Son dakika! İnternet satışlarında zorunluluk getirildi

Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …

Vergi borcu olanlar için yeni dönem: Yüzde 400 yükseltildi

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil limiti 50 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe giren düzenleme sayesinde, artık daha yüksek tutarlardaki borçlar için teminat göstermeden yapılandırma yapılabilecek.