Uzmanı uyardı: 50-60 yaş arasında daha sık görülüyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Doğan Atan: İşitme Kayıpları ve Ani İşitme Kaybı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Doğan Atan, işitme kayıpları ve ani işitme kaybı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İşitme kaybının, kulaklardan birinde veya her iki kulakta işitme yetisinin azalması durumu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atan, teşhisin odyogram adı verilen işitme testi ile konulduğunu belirtti. Odyogram sayesinde işitme kaybının derecesi ve hangi bölümde problem olduğunun tespit edildiğini söyledi.

İşitme kaybının dış kulak, orta kulak ve iç kulaktan kaynaklanabileceğini belirten Prof. Dr. Atan, özellikle iç kulak kaynaklı işitme kayıplarının tedavisinin aciliyet gerektirebileceğini ifade etti. En acil durumun ise ani idiopatik işitme kaybı olduğunu belirtti.

‘Kulak Çınlaması, Uğultu ve Baş Dönmesi Eşlik Edebilir’

Prof. Dr. Atan, ani işitme kaybının genellikle belirsiz nedenlerle ve üç günden kısa sürede gelişen bir durum olduğunu açıkladı. Bu durumun kulak çınlaması, uğultu ve nadiren baş dönmesi gibi semptomlarla birlikte görülebileceğini belirtti. Ani idiopatik işitme kaybının genellikle 50-60 yaş aralığında görüldüğünü ve erkeklerde ve kadınlarda benzer sıklıkta rastlandığını söyledi.

Ani işitme kaybının nedenlerinin enfeksiyöz, otoimmün, vasküler, nörolojik hastalıklar ve bazı ilaçlar olabileceğini belirten Prof. Dr. Atan, hastaların detaylı bir değerlendirmeden geçmesi gerektiğini vurguladı.

‘Geç Teşhis, İşitme Kaybının Kalıcı Hale Gelmesine Yol Açabilir’

Acil bir durum olan ani işitme kaybında zamanında müdahalenin kritik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Atan, hastaların hekime geç başvurması ve durumu ciddiye almamasının tedavinin başarısını azaltabileceğini ve kalıcı işitme kaybına yol açabileceğini belirtti. Ani idiopatik işitme kaybının tedavisinde öncelikle medikal tedavinin uygulanması gerektiğini ifade etti.

Özellikle erken teşhisin ve zamanında müdahalenin işitme kaybının kalıcı hale gelmesini önlediğini belirten Prof. Dr. Atan, hastaların vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Böbrek hastalarına ‘yaz’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının sağlık sorunları yaşayabileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Çocukluk travmaları çikolata kisti riskini %60 artırıyor

İsveçli bilim insanları, çocukluk travması bulunan kadınların çikolata kistine yakalanma riskinin travması olmayanlara kıyasla daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Vücuda yaşlanmayı unutturan besinler

Yaş almanın yaşlanmak anlamına gelmediğini söyleyen Dilara Palabıyık “Doğru beslenmeyle cilt elastikiyetini koruyup genç görünmek mümkün” dedi.